Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Blog
WPOWER Hungary
WPOWER Hungary
2015.08.27 11:26

Az akku sem örökéletű, de mégis, meddig jó?

Az akku sem örökéletű, de mégis, meddig jó?

Egy új akku életében az első kisütés igen fontos. Sokan nem tudják, de az első kisütést követően további 100 ciklusnak kell eltelnie ahhoz, hogy az akku elérje az ideális kapacitását. A ciklus alatt értem a következőt: van egy töltési és egy merítési ciklus. Egyszerűbben: a töltési idő és a lemerítési idő. Meríteni az akkut nemcsak használat közben, de szándékosan is lehet. A legtöbb új akku végighalad egy formázási folyamaton, amelynek során kapacitásuk fokozatosan emelkedik. Egy bizonyos töltési-merítési ciklust követően az akkuk elérik az optimális teljesítményüket. Ezt követően az élettartam közepén az akku kapacitása és a kisütés mélysége elkezd csökkenni.

 

A környezeti hőmérséklet is igen nagy befolyással van az akku életére, annál rövidebb az élettartam is. Az elméletek, mely szerint az akkunak a hűtőben van a helye, nem is olyan alaptalanok. Az akkunak jót tesz az alacsony hőmérséklet, ugyanis az megnöveli az akku élettartamát.

Akku erő

A hordozható akkuk többsége 400 és 500 ciklus közötti tartományban a legtartósabb. Ez természetesen csak ideális használat estén és a megfelelő karbantartás mellett lehetséges.

A hordozható elektromos eszközök akkui általában jól működnek az első évben, de ezt követően csökkenni kezd a bizalmunk a készülékünk akkujában. A második évtől már észrevehetően csökken az akkuk kapacitása. Ha ilyenkor cseréljük ki a gyengébb cellákat, akkor a továbbiakban is a maximális teljesítménnyel tudjuk használni a laptop, kamera, fényképező gép akkuit.

Milyen jó lenne, ha mondjuk a laptop töltőnk ki tudná írni, hogy

  1. Mennyire van feltöltve az akkumulátorunk.
  2. Töltés esetén mennyi időre van szükség az akku teljes feltöltéséig.

  3. Mennyi az akkunk kapacitása.

 

Sajnos, a laptop töltő zöld fénye csak arról tájékoztat, hogy a töltés folyamatban van, vagy pedig a töltés végét jelzi. A töltő egyszerűen kitölti a rendelkezésre álló helyet az energia tárolására, hogy az akku feltöltődött. Az évek számával a rendelkezésre álló tér fokozatosan csökken, és így a töltési idő lerövidül.

Egy igen egyszerű példával lehet ezt leírni:

Egy üres poharat feltölteni sokkal több időbe telik, mintha egy jégkockával teli poharat töltenénk meg. A laptop töltő, fényképezőgép töltő esetében általában piros, illetve zöld LED fény jelzi a töltési folyamatot. Piros: töltés.  Zöld: töltés befejezése.

A zöld fény gyakran megtévesztő lehet. A zöld LED fény csupán azt jelzi, hogy az akku teljesen fel van töltve, de nincs összefüggésben az akku-teljesítménnyel. Egy megkopott akku töltése sokkal gyorsabb, mint egy jól működőé.

A felhasználók elégedettek a gyors töltéssel, és nem is sejtik, hogy a gyenge akkuk töltése gyorsabb, mint a jóké.

Ha nem rendszeres az akku használata, akkor a felhasználó abban a hitben lehet, hogy az akkuja tökéletes, fel van töltve…. Ez egy kritikus pillanatban óriási károkat okozhat.

Akku töltés

Például, ha életünk legnagyobb prezentációját kell bemutatnunk.

A bemutató 60 percre lett tervezve, de már a 15. percben jelentősen lecsökken az akkunk töltöttsége. Igen, ez is egy vészhelyzet volt, de mi van akkor, ha ténylegesen az életünk múlhat egy jó akkun. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az akkuk helyes használatának és a gyakori karbantartásnak a jelentőségét.

A hibák nem idegenek életünkben, és hogy csökkentsék a meghibásodások számát, a szabályozó hatóságok szigorú karbantartást és kalibrálási iránymutatásokat vezettek be a fontos gépeknél és eszközöknél. A WPOWER® akkuk csomagolásában megtalálhatóak a pontos kezelési útmutatók.

Bár az akku rengeteg teszten és ellenőrzésen megy át, mielőtt a fogyasztóhoz kerülne, mégis vannak hibás akkuk, amik lekerülnek a gyártósorról.

Vannak olyan cégek, akik hihetetlen olcsó áron árulják termékeiket.

Hogyan lehet ez? Az akkut tesztelni igen hosszadalmas idő. Laptop akku esetében egy teljes teszt 6-8 órát vesz igénybe. Kamera akku esetében ez 1.5-2 óráról beszélhetünk. A minőség ellenőrzés költséges és hosszadalmas. Az ilyen akkukat kizárólag külsőleg szokták ellenőrizni szín, méret és súly szerint. Az ellenőrök megelégszenek a külső megjelenéssel.

A minőség ellenőrzés igen fontos az akkuk esetében, mivel az akku a leglényegesebb tényező egy vezeték nélküli készülék esetében.

Ne vásároljon olyan akkukat, melyek nem estek át szigorú külső és belső ellenőrzésen.