Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Blog
WPOWER Hungary
WPOWER Hungary
2015.08.26 13:59

Az akku teljesítményének rejtélye

Az akku teljesítményének rejtélye

Az akku egy energiatároló készülék, melynek feladata a felhasználó rendelkezésére bocsátani az általa tárolt energiát a felhasználó által meghatározott időpontban. Az akku egy viszonylag rövid időre (1-2-3 évre) tervezett energiatároló, ami a gyártósor elhagyását követően azonnal kopásnak indul.

Életünk számos terén találkozunk akkukkal. A rohamosan fejlődő informatikai készülékek és egyéb műszaki cikkek lehetővé teszik számunkra, hogy  bárhol és bármikor elérhetőek legyünk, és gépeket használjunk. Ezek igénylik, ezek használják az akkukat.

Az akkumulátor teljesítménye

Vannak olyan akku által okozott problémák, amelyek csupán kellemetlenek, vannak azonban olyanok, amelyek súlyosabb következményekkel járhatnak.

A legkíméletesebb bánásmód ellenére is az akku csak meghatározott ideig képes működni.

Nincs leírva sehol, hogy az akkunak mekkora élettartama. Az akku élettartama ugyanis a belső összeállításon, a gyártásnál felhasznált anyagokon, a környezeti feltételeken és a felhasználói szokásokon múlik.

A savas akkuk akkor érik el élettartamuk végét, ha az aktív anyagot felhasználják a pozitív rácsok. A nikkel alapú akkuk veszítenek teljesítményükből a korrózió miatt. A lítium-ion elhalványul, mikor az ionok leadása lelassul valamilyen degeneratív okból kifolyólag. Csak a szuper kondenzátor képes elérni a szinte korlátlan számú feltöltési ciklust (ezt a készüléket is lehet akkunak nevezni, ám ennek is meghatározott az élettartama).

A WPOWER® akkuk gyártója tisztában van azzal, hogy idővel csökken az adott akku teljesítménye, gyengül az akku hatékonysága, és erről is tájékoztatják a vevőket. Az akkunak a futamidejét mindig az adott akkutípus egy 100 százalékos kapacitásúnak nyilvánított akkuára becsülik meg. Ez nem alkalmazható egy adott típuson belül sem minden egyes darabra. Nem lehet tökéletesen meghatározni egy adott teljesítmény tökéletes időhatárát.

Egy váratlan áramkimaradás próbára teszi a mobil készülékek áramforrásait. A nem túl gyakori katonai vagy sürgősségi helyzetek kapcsán a gyenge akkuk által okozott kellemetlenségek katasztrofálissá válhatnak.

Nehéz helyzetben van a vásárló, amikor a reklámokban hirdetett akkuk élettartamát próbálja összevetni. Az információ kevés. Talán nincs is olyan előírás, amit ilyen tág értelemben vesznek, mint az akku teljesítményének a meghatározása. A gyártók jól tudják ezt, és bizonyos kereskedők vissza is élnek ezzel. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy akkunkat alig használtuk, és már észrevehetően csökken a teljesítménye. Valószínűleg egy olcsóbb, noname akkut vásároltunk. Nagyon ritka eset az, mikor egy felhasználó felelősségre vonja a gyártót, mert az nem a megadott teljesítménnyel szállította az akkut, még, ha emberi életek is forognak kockán.

Nem valós teljesítmény

A neve nincs akkukkal foglalkozó cégek a felelősséget áthárítják a gyártóra, akit persze a halandó vásárló nem tud utolérni.

Az akku egy megfoghatatlan bűnbak, és ezért bizony néha különleges mentességet élvez.

 

Mivel a teljesítménye és az élettartama folyamatosan csökken, ezért nem lehet meghatározni, hogy adott pillanatban mennyinek kellet volna lenni az akku teljesítményének. Csak külső fizikai megjelenésükben tudunk különbséget tenni, mivel a belső elektronika és cella összetétel vizsgálatára csak igen drága készülékekkel lehetünk képesek. Marad az általunk becsült teljesítmény. Válasszunk mindenképp olyan forgalmazót, akin látszik, hogy nem csupán a profitot hajszolja.

A WPOWER® termékeket nemcsak a gyárban tesztelik. A WPOWER® magyarországi képviseleténél is folyamatos teszteket végeznek el minden egyes akkun, annak érdekében, hogy a WPOWER® ügyfelek a legjobb minőséget kapják a pénzükért.