Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Blog
WPOWER Hungary
WPOWER Hungary
2015.08.27 12:33

Az akku tesztelése: lehetséges, de nem egyszerű

Az akku tesztelése: lehetséges, de nem egyszerű

Berakom az elemet a boltban kapható tesztelő gépbe, várok pár percet, és megtudom, hogy az akkum milyen állapotban van, mennyi az élettartama, hány percig tudom használni. Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor kaphatnánk az elem vagy az akku mellé ajándékba egy tesztelőt is. Vagy a 21. században már azt is elérhetnénk, hogy ez a funkció benne legyen az akkuban.

Az akku tesztelése

Vannak próbálkozások:

A laptopok nagy százaléka képes kimutatni a laptop akku aktuális töltöttségét, azaz a használati idő fennmaradó részét. A jobb laptop akkuk – DELL, APPLE – képesek kijelezni az akku töltöttségét. Az akkun található kis gombot megnyomva, színes LED fények jelzik számunkra az akku töltöttségét.

Léteznek olyan akkuk, amikben un. info chip található.  A „SONY Info Lithium” néven futó akkuk már képesek olyan szolgáltatást nyújtani a felhasználó részére, hogy megbecsülik az akku működési idejét, és azt folyamatosan közlik a készülék működése közben.

Az autó akkukon is található valamilyen mechanikus tájékoztató, amellyel meg tudjuk becsülni az aktuális töltöttséget.

Hogy mennyire pontosak ezek a lehetőségek?

Az összes készülék csupán becsléseket közöl velünk, és a tesztelő értékével egyenes arányban nő a kapott eredmény pontossága. Az ilyen tesztgépek igen fontosak egy garanciális probléma megállapításánál.

Több nagy akkugyártó cég rámutatott arra, hogy a garanciaidő alatt visszahozott két vadonatúj akku közül az egyik működik, és semmi baja sincs. Lehetséges, hogy az akkutesztelők a szervizekben nem megfelelően ellenőrzik ezeket, mielőtt garanciálisan visszaküldik. Az akku-kereskedők 90, vagy akár nagyobb százalékánál nem találhatunk semmilyen tesztelő készüléket. Ezek a cégek a hibásnak vélt akkukat visszaküldik a gyártónak. Mi következik ezek után?

A gyártó leteszteli az akkut, és visszaküldi a kereskedőnek, amennyiben az akku működik. Hallottam már olyan cégről is, ahol a kereskedő simán kicserélte az akkut, és a rossznak vélt akkut újra értékesítette egy másik ügyfélnek.

A vásárló nem is tudja, hogy egy már használt, gyengébb akkut használ. Úgy véli, hogy az akku ennyire képes. Logikus az a feltételezés, hogy egy laptop életében a legnagyobb hibaszázalékot az akku teszi ki.

Egy akku átlagos élettartama 1-3 év, felhasználási területe, valamint használójának szokásaitól függően. Igen, az akku egy igen gyenge láncszem.

A leggyakoribb akkuhiba az alul töltöttség. Az akku teljesítménye fontos, és a garanciaidő alatt jelentkező problémák elégedetlenné teszik a vevőt.

A garanciaidő alatt bekövetkező akkuhibák ritkán gyári eredetűek. A gyárban több tesztelési folyamaton megy át egy akku. A gyártók tapasztalatai szerint inkább a felhasználó stílusa a tettes, valamint a nem megfelelő karbantartás, vagy annak a hiánya. A gyár saját bevallása szerint a garanciális hibák 1-2 százalékban ténylegesen a gyár felelősségét terhelik. Sok más egyéb elektronikai termék esetében ez a szám akár a többszöröse is lehet a fent említettnek.

A laptopoknál előfordúló leggyakoribb hibák

Hibák száma százalékos megoszlásban A hiba oka
40 % Akkumulátor
20 % Kijelző
15 % Videó kártya
7 % Alaplap
7 % Optikai meghajtó
6 % Memória, merevlemez
5 % Egyéb alkatrész

A garanciában visszavett mobiltelefon és laptop akkuk esetében egy meglepő tendenciát tapasztalhatunk. A garanciában visszavett akkuk 90 százalékának nincs semmi baja, vagy könnyen javíthatóak. Ez nem a gyártó hibája, de ő fizeti meg az árat, ami végül a vevőnél jelentkezik.

A probléma egy része a fogyasztói szintű akkutesztelésben van, és ez ugyanúgy vonatkozik az üzletekre és az autószervizekre is.

Úgy tűnik, hogy a gyors akkutesztelés már a jövő nemzedékének feladatai között fog szerepelni. Ez a más területeken történt fejlesztésekkel összehasonlítva, sajnos, egyértelmű. Nincs megbízható módszerünk, hogy megbecsüljük, vagy pontosan megmondjuk a töltöttségi szintet egy laptop, kamera, telefon, PDA, gépjármű akku esetén. A legtöbb ilyen mérőműszer csupán a voltokat, illetve a töltési és a merítési időt méri, vagy csak találgat.

A teljesítmény megállapítása, vagy az akku állapotát megbízhatóan kimutató tesztek hosszadalmasak. Pl. egy laptop akku tesztelési ideje minimum 8 óra. Ez alatt az idő alatt az akku több ciklusban le van merítve, majd újra feltöltve.

Egy 800 mAh kapacitású fényképezőgép akku minimális tesztideje 1,5-2 óra.

Az akkuk használóiban felmerülhet a kérdés, hogy miért van ez az óriási iparág így elmaradva attól, amit elvárna a mai kor embere. A válasz egyszerű: az akkutesztelés és ellenőrzés sokkal bonyolultabb folyamat, mint ahogy azt egy külső szemlélő látja. Sok vásárló abban a tévhitben van, hogy a rossznak vélt akkut csak beviszi a boltba, és 1-2 perc alatt letesztelik neki. Ahogyan nincs egyetlen diagnosztikai eszköz, amely megállapítja egy autó – vagy más eszköz – állapotát, úgy nincsen egy olyan gyors eszköz, ami ugyanerre képes az akkuk esetében sem. Ahogy az autóknál is, az akkuknál is lehetnek rejtett hibák, amelyet egyetlen ellenőrzőkészülék sem tud pontosan kimutatni, hiába fejlett a tesztelő készülék.

Ahogy az autószervizekben is több fajta eszközzel vizsgálják meg a gépjárművet, az akkukhoz is több fajta módon kell közelítenünk, hogy megtaláljuk a hibát. Egy kimerült akkut könnyű megvizsgálni, ezért az összes tesztelő ezt csinálja.

A kihívás abban rejlik, amikor az akku majdnem teljesen fel van töltve. Az ilyen akkukat minek alapján és mihez viszonyítva tudjuk értékelni?

Egy dolog biztos: az akku teljesítményét nem lehet mérni racionális módon, nincs cm, kg. A megfelelő mérőeszközökkel is csak becsléseket lehet végezni, amik pontosak, de korántsem tökéletesek. Ez ugyanolyan, mint amikor autószerelő vizsgál egy régi autót, és megkérdezi a tulajdonos, hogy:

- Meddig fogja még bírni a kiképzést a Verda?

- Hát, előbb-utóbb mehet a roncstelepre a vas. De hogy mikor, azt csak az isten tudja megmondani.