Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Blog
WPOWER Hungary
WPOWER Hungary
2020.12.16 09:37

Milyen USB kábelt vegyek telefonhoz vagy más vezeték nélküli eszközömhöz?

Milyen USB kábelt vegyek telefonhoz vagy más vezeték nélküli eszközömhöz?

Az USB csatlakozók megjelenésével egy új korszak kezdődött a mindennapos életünkben. Könnyű, gyors csatlakozást biztosított eleinte az adatátvitelben, töltésben de még egerünk vagy billentyűzetünk csatlakozásánál is. Emlékszem mikor még a ps2-es egerek és billentyűzetek vásárlásakor mennyi meglepetés ért a doboz kibontásakor.  Az első telefonok csatlakozója is gyártónként eltérő volt így állandóan kérdezgettük egymást, hogy kinek milyen telója van amikor épp sajátunk lemerülőben volt.

A technológia fejlődésének köszönhetően ez a probléma megoldódott látszólag. Az androidos telefonok megjelenésével a különböző gyártók is egységesítették a töltési és az adatátviteli csatlakozókiat.  Az alap célkitűzés az volt, hogy egy olyan adatátviteli kábelt lehessen gyártani amit minden operációsrendszer Pug and Play felismerje és használja, legyen az PC vagy MAC.  Így született meg a mindannyiunk számára ismert USB /Universal Serila Bus / csatlakozó. 

Könyvet lehetne írni róla, hogy mennyi különbféle csatlakozót hoztak létre funkciójuk szerint. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a kábelek egyik vége un. USB-A csatlakozóval lett szerelve a másik funkciójának megfelelően változott, változik. Gondolom már mindenki látott telefontöltőt, Bluetooth eszközök …  kábeleit. Eltérő méretű, alakú csatlakozók. A Micro USB csatlakozó megjelenését követően az eszközeink többségét végre 1 kábellel használhattuk. Manapság bárhol kérhetünk kölcsön egy töltőt, ha épp szükségünk van rá. Ez lenne a végkifejlet?  Bebizonyosodott, hogy ez még közel sem a legjobb, végleges megoldás.  Napjainkban egyre nagyobb teret hódít az USB Type C csatlakozó. Személy szerint Én nagyon meg vagyok elégedve vele. Végre vége van a bénázásnak a Micro USB csatlakoztatásánál. Nagyon bosszantó volt, hogy csak egy irányban lehetett bedugni a csatlakozóaljzatba. A telefontöltők esetében is nagy a változás hisz már nem csak 1A áramerősséggel tudunk költeni, hanem a gyorstöltőknek hála akár 5 A is elérhető. A nagyobb áramerősségnek köszönhetően akár 60p alatt is feltölthetjük a telefonunkat.

A Type C kábelekkel végre nem kell figyelni, hogy csatlakoztatjuk az aljzatba telefontöltőnket, mert a Type C csatlakozójának kialakítása szimetrikus.

Rövid történelmi áttekintés után, beszéljünk néhány szót a kábelek minőségéről.

Az elmúlt években rengeteg negatív tapasztalatot gyűjtöttem a különböző kábelekkel kapcsolatban. Sok esetben az ár igenis a minőség rovására megy. Számtalan kínai gyártó az árverseny miatt a felhasznált anyagok minőségén próbál spórolni, piaci előnyt szerezni.  Gondolom már mindenki találkozott olyan USB kábellel aminek a vastagsága a cérnametélttel vetekedett. Ezek pont annyit is érnek. Tapasztalható, hogy az ilyen kábelek kicsit meghajolnak és már el is törnek, hasznavehetetlenné válnak. Ezeket a gagyi kábeleket zsákszámra tették tönkre gyermekeim. Meguntam a selejtes kábeleket és elkezdtem nézelődni a piacon milyen lehetőségek, alternatívák vannak. Hamar rájöttem, hogy óriási árkülönbségek vannak kábelek és kábelek között. Bevásároltam néhány darabot és leteszteltem minőség, tartósság…. szempontokból.                  

Első ránézésre is szembetűnő a különbség olcsó és a drágább verzió között. Méret azaz vastagságbeli különbség van. Kézbevételkor még a súlyán is lehet érezni, hogy bizony ezekben a kábelekben van anyag. Tapintásra nem műanyaghatású ez érzés, hanem olyan mintha egy textil cipőfűzőt tartanánk a kezünkben. A felhasznált anyagok / kábelek / minősége és mennyiségéből adódóan súlyosabbak, tartósabbak ezek a kábelek. Maga a kábel több, külön álló vezetékből áll össze. Ezek a kábelek nem csak külön-külön vannak szigetelve, hanem az egész kábelköteg kapott egy plusz szigetelést. Ezeken a szigeteléseken kívül egy textil bevonat is megtalálható mely óvja kábelünket a külső fizikai behatásoktól. Mindent egybevéve ezek a szigetelések, textil burkolat teszik ellenállóbbá, rugalmasabbá kábelünket a használat során. Nem mondom, hogy ez a kábel mindent kibír, de jóval ellenállóbb mint olcsóbb társaik. Feltekertem, összehajtogattam, ajtóval odazártam, szák lábát rátettem…. mégsem vettem észre semmilyen hibát a további használat folyamán. Ha ezeket egy olcsó kábellel tettem volna meg , akkor valószínűleg minden fizikai behatást követően cserélhettem volna újra. Végezetül felhívnám a figyelmeteket a csatlakozó és kábel találkozásánál található műanyag hengerszerű kábel törés gátlóra. Merev, kemény anyagból készült, ezáltal nagyon ellenálló a csatlakozáskor vagy egyéb szituációkban kialakuló esetleges kábeltörésekkel szemben.

Összességében Én mindenkinek azt javaslom, hogy minőségi kábeleket vásároljanak, mert hiába többe kerülnek, hosszútávon sok bosszúságtól óvhatnak meg minket és az árbéli különbség is hamar megtérül.