Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Blog
WPOWER Hungary
WPOWER Hungary
2015.08.27 13:02

Tévhitek és igazságok az akkumulátor használatáról

Tévhitek és igazságok az akkumulátor használatáról

Ahogy az összes hordozható számítástechnikai eszköz , a laptopok egyik legfontosabb kelléke is a hordozható áramforrás, az akkumulátor. Akkumulátor nélkül nem lenne több a notebookod, mint egy kisebb méretű asztali számítógép. Az akkumulátorral azonban az egész világ megnyílik előtted: használhatod a kertben, az iskolában, a vonaton, bárhol, ahol csak kedved tartja. Sajnos az akkumulátorok élettartama véges, egy idő után az akkumulátor teljesítménye csökkenni kezd, egészen addig, míg teljesen használhatatlanná nem válik.

Ha azonban pontosan tisztában vagy azzal, hogyan kell helyesen bánnod az akkumulátoroddal, jelentősen növelheted az élettartamát. Az interneten sokat olvashatsz az akkumulátor használatának fortélyairól, azonban sokszor téves információkat kapsz, amik betartásával akár többet is árthatsz, mintha nem tettél volna semmit.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy cikkünkben a Lithium-ion akkumulátorokról írunk, hiszen már jó pár éve nem gyártják a nikkeles akkumulátorokat, azokra nem igazak a bejegyzésben foglaltak.

 

Hogyan növeld végletekig az akkumulátorod élettartamát?

Megvásárlás után célszerű két- háromszor is kalibrálnod akkumulátorodat. Ez annyit jelent, hogy teljesen feltöltöd, majd lemeríted. Ügyelj arra, hogy 3-5%-os töltöttség maradjon az akkumulátoron. Érdemes beállítanod az operációs rendszeredben, hogy a 3-5%-os érték elérésekor hibernáljon vagy kapcsoljon ki a laptop, így biztosan nem meríted le teljesen. Figyelem! Az akkumulátor kalibrálás, nem egyenlő az akkumulátor kisütésével.

 

Havi egy kalibrálás a hosszú akkumulátor élet titka.

A rendszeres formázás jót tesz az akkumulátornak és a töltöttségi szintet jelző mutató is pontosabb lesz. Gyakran tapasztalni, hogy az akkumulátor gyorsabban merül, mint azt a program jelzi, éppen ezért időnként kalibrálni kell az akkumulátor mikroprocesszorát, ami megmutatja, mennyi ideig használhatod vezetékes áram nélkül laptopodat. Ha az állandó akkumulátorról való üzemeltetés miatt gyakrabban merül le a laptopod, akkor sem kell aggódnod, ez semmilyen kárt nem okoz, amíg nem kerül a töltöttségi szint 3-5% alá.

 

Érdemes kivenni az akkumulátort, ha hálózati töltőről használjuk laptopunkat vagy sem?

 

A válasz pedig : igen és nem.

 

1., Igen, ha a laptopod huzamosabb ideig hálózati töltőről használod. Hogy mennyi ez az idő, arról megoszlanak a vélemények, de általánosságban 1-2 hétnél hosszabb időről beszélhetünk.

Miért? Mert, a laptop használat közben melegszik*, a tartósan magas hőmérséklet pedig csökkentheti az akkumulátor élettartamát és teljesítményét. Normál használat során kisebb hő keletkezik, mint nagyobb terhelés esetén (pl. játék vagy videók lejátszása). Mivel nincs pontos meghatározás, hogy az akkumulátort mekkora és mennyi ideig tartó hő terhelés károsítja, mi azt javasoljuk , hogy ha folyamatosan hálózati töltőről használod laptopodat az akkumulátort vedd ki  és száraz, hűvös helyen tárold (előtte legalább 50%-ig töltsd fel és időnként tedd vissza és tölts rá). Az akkut semmiféleképpen ne tedd hűtőbe, mert az esetlegesen keletkezett nedvesség miatt zárlatos lehet! 

*A laptop melegedését sok esetben a helytelen karbantartás is okozhatja (koszos, poros hűtőbordák, ventilátorok stb.). Érdemes időnként karbantartani a laptop hűtését. Cégünkkel kedvezményesen elvégeztetheted laptopod karbantartását. Erről a szolgáltatásunkról érdeklődj Ügyfélszolgálatunkon.

2., Nem, hiszen egyrészt az akkumulátor szünetmentes áramforrásként üzemel amire szükséged lehet pl. áramkimaradás esetén. Másrészt a Li-Ion és Li-Polymer akkumulátorok - illetve az ezekhez szükséges töltők - túltöltés elleni védelemmel vannak ellátva így, ha megfelelő minőségű termékeket használsz a töltés automatikusan megszakad, ha az akku egy bizonyos töltöttségi szintet elér.

Egyes laptopokban az akkumulátort beépítik, így ezek kivételét vagy cseréjét bízd inkább szakemberre.

 

Összefoglalva: nincs semmilyen aranyszabály, mindig a felhasználóra van bízva,hogy az akkumulátort kiveszi-e vagy sem, amennyiben hálózatról használja laptopját.

A mai akkumulátorok már elég fejlettek ahhoz, hogy ne kelljen túl sokat törődni velük, így elegendő erre a néhány dologra odafigyelned ahhoz, hogy több évig hűen szolgáljon akkumulátorod.

Azonban eljön az idő, amikor már nem bírja tovább.

Szeretnél egy pótakkumulátort, hogy utazásaid során se kelljen lemondanod laptopod használatáról, amikor nincs lehetőséged tölteni?

Miért várnád meg, míg akkumulátorod 10 perc alatt lemerül?

Ha úgy érzed, már kényelmetlenül kevés ideig bírja, vásárolj egy új akkumulátort, hiszen nálunk most elképesztően jó áron hozzájuthatsz.

Te milyen tévhiteket és igazságokat ismersz a laptop akkumulátorok használatáról?