Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Egyéb töltő

Elektromos töltő, és annak használata. Biztosan tudod, hogyan kell használni?

Te mennyit tudsz az akkumulátorokhoz használt töltők működéséről? A legtöbben nem valami sokat, így gondoltuk, összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat, kezdve a felépítésüktől, a működési elvükön át a helyes használatukig.

 

Az elektromos töltő szerepe életünkben

Az általunk használt eszközök jelentős része elektromos, így szükségük van folyamatos áramforrásra is. Szerencsére az akkumulátorok elterjedésével meglehetősen nagy mobilitást érhettünk el, azonban néha ezek is lemerülnek – itt jön képbe a töltő!

 

Melyik töltő a megfelelő számunkra?

A töltő kiválasztásánál nem elég megnézni, milyen „lyukba” kell bedugni a töltőfejet. Persze ez is fontos, azonban ez nem mutat túl egy 3 éves gyermek értelmi színvonalán, így ha pusztán erről lenne szó, nem lenne szükség erre az útmutatóra. Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik töltő a megfelelő számunkra, meg kell vizsgálnunk a tölteni kívánt akkumulátor paramétereit.

 

Mire figyeljünk, ha használjuk a töltőt?

Bár a töltés rutinná vált az életünkben, a legtöbben mégsem helyesen használják a töltőjüket. Az első és legfontosabb, hogy ha éppen nincs használatban, a töltő, ne legyen bedugva a konnektorba! Ez Nem tesz jót neki, csökkentheti a teljesítményét. Elvileg minden akkumulátor töltése közben figyelnünk kéne a folyamatot, hogy elkerüljük a bajt. Ez persze teljesen életszerűtlen, de azért érdemes gyúlékony anyagoktól távol végezni a töltést. Minden második évben van egy nagy port kavaró eset arról, hogy nagy számítástechnikai cégek termékei kigyulladnak, túlságosan felforrósodnak töltés közben (Samsung Galaxy Note 2016). Persze ez nagyon ritka jelenség, de a silányabb minőségű termékeknél bizony gyakran előfordulnak. Ha a töltő, vagy az akkumulátor túlságosan felforrósodik, azonnal húzzuk ki a töltőt!

 

Mikor használjuk a töltőt?

Az akkumulátorok kímélése érdekében érdemes a töltőt nem éjszaka használni, ugyanis a felesleges töltés nem tesz jót azok teljesítményének. Továbbá mindig figyeljünk oda, hogy ne használjuk őket olyan szélsőséges körülmények között, mint a 10 fok alatti hideg, vagy a 30 fok fölötti meleg. Elektronikai eszköz lévén tartsuk távol mindenféle folyadéktól!