Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Egyéb akkumulátorok, elemek

Az akkumulátorról…

A ma is leggyakrabban használt és ismert Li-ion akkumulátort 1991-ben hozták forgalomba. Bár már a korábbi években is ismert volt az akkumulátor fogalma, használtak Nikkel-kadmium akkumulátorokat és Nikkel-vas akkumulátorokat is, mégis nagy lépés volt ez a fejlesztés az akkumulátorok világában.

Mára számos olyan eszközt használunk nap mint nap, amelyek működéséhez és a teljes felhasználói élményhez szükséges az akkumulátorok használata. Nem csoda hát, hogy ezeknek az energiatároló eszközöknek nem csak jótékony hatását érzékeljük, de gyakran lemerülésükkel vagy épp rövid élettartamukkal kapcsolatos kellemetlenségekkel is találkozunk. Nézzük hát, hogy védhetjük meg akkumulátorunkat az – idő előtti – elromlástól, hogyan tehetjük hosszabbá élettartamukat és mire kell ügyelni használatuk során.

 

Miért merül le olyan gyorsan az akkumulátor?

Ha okostelefonod van, egészen biztosan te is elégedetlenül nyugtáztad a tényt, hogy vége a régi, nyomógombos telefonok jelentette, több, mint egy hetes üzemidő korának. Ha vasárnap este valaki feltette erősen téglára emlékeztető Nokiáját a töltőre, egy hét múlva is vígan Snake-ezhetett, nem merült le. A helyzet az, hogy azóta az eszközök energiaigénye drasztikusan megnőtt, és bár az akkumulátorok is folyamatosan fejlődnek, nem bírtak lépést tartani a folyamatos WiFi kapcsolat és a tenyérnyi érintőképernyő támasztotta igényekkel. Van azonban pár trükk, ami nagyban megnövelheti az akkumulátor hatékonyságát és élettartamát is! Ezek persze nem csak okostelefon akkumulátorok esetében működnek, használjuk bátran őket más Li-ion akksiknál is!

 

Miért megy tönkre az akkumulátor?

Az akkumulátorok élettartama véges, ezzel senkinek nem mondunk újdonságot. Az akkumulátor – „ideális” esetben – fokozatosan veszít teljesítményéből egészen addig, míg használhatatlanná nem válik. Természetesen mint minden eszközben, az akkumulátorok esetében is előfordulhat meghibásodás, amelyet Cégünk a lehető legprecízebb tesztelési eljárással igyekszik megakadályozni, de induljunk ki az alaptézisből: hogy az akkumulátor meghibásodás nélkül, lassan „merül ki”. Az itt leírtak a Lithium-ion akkumulátorokra igazak csupán, hiszen a nikkeles akkumulátorok gyártása már évek óta megszűnt.

Az akkumulátor valójában egy olyan energiatároló készülék, melynek feladata az általa tárolt energiát a felhasználó által meghatározott időpontban rendelkezésére bocsátani. Ezek azonban csak viszonylag rövid időn keresztül képesek tárolni az energiát (általában 2-3 év, de ez nincs meghatározva).

 

Hogyan növelheted akkumulátorod élettartamát?

Számos oldalon számos jó és rossz tanácsot hallani arról, hogy hogyan érdemes akkumulátorunkat kezelni, használni a hosszú élettartam érdekében. Nézzünk néhány tippet, amellyel növelhető az élettartam!

 

Kalibráld az új akkumulátort!

Akkumulátor vásárlás után érdemes két-három alkalommal kalibrálni az akkumulátort – ami annyit tesz, hogy lemeríted, majd újra feltöltöd.

 

Ne hagyd, hogy akkumulátorod teljesen lemerüljön!

Fontos ügyelni rá, hogy az akkumulátor ne merüljön ki teljesen. A legtöbb eszköznél már beállítási lehetőség is van erre, így az eszköz automatikusan lekapcsol, ha a töltöttségi szint a megadott érték alá esik. Ügyelj rá, hogy az eszköz ne kapcsoljon ki az akkumulátor lemerülése miatt, 3-5% töltöttség mindig maradjon rajta!

 

Ne töltse fel teljesen az akkumulátort!

Az a helyzet, hogy az akkumulátorok esetében is érvényes az örök igazság: a kevesebb néha több. Szakmai körökben elfogadott tény, hogy a manapság használatos akkumulátorok nem szeretik a 100%-os töltöttséget, az órákig töltés állapotát pedig még kevésbé. Akkor tesszük a legjobbat, ha 85% körül levesszük az akksit a töltőről. Hogy ez konkrétan mit jelent? Az éjszakai töltés nem előnyös az akku számára, mivel emiatt hosszú távon egyre kevésbé tartja magát.

 

Töltsd az akkumulátort gyakran!

Ne etessük szegény akkumulátort, ha már tele a hasa: akkor érzi magát a legjobban, ha mindig van benne 15% szabad hely. Viszont ennél sokkal éhesebb szeret lenni, így jobban tesszük, ha inkább sűrűbben keresünk konnektort, viszont rövidebb ideig töltjük az akksit!

 

Ne töltsük az akkumulátort szélsőséges hőmérsékletben!

Ha tehetjük, kerüljük el mind a túl hideg mind a túl környezetet, ha akksit akarunk tölteni. 10 fok alatt és 30 fok fölött lehetőleg ne töltsünk akkumulátort. Ha pedig szobahőmérsékleten azt tapasztalja, hogy különösen felforrósodott az akkumulátor, azonnal cserélje le töltőjét!