Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Okosóra


Óra, Okosóra, Okosabb óra, Legokosabb óra

Az elmúlt évek tech trendjei alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy a világ az okos kütyük széleskörű elterjedése felé halad. Ha okos a TV-nk, a hűtőnk, de még a fogkefénk is, miért ne lehetne egy kis sütnivalója a karóránknak is? Valójában régi törekvésünk minél több funkciót belesűríteni ebbe a használati tárgyba: először egy második időzóna megjelenítését oldottuk meg (GMT), aztán dátummal, majd később számos egyéb segédszámlappal láttuk el őket. A 80-as években megjelentek az első digitális karórák, melyek később képessé váltak a hőmérséklet, vagy éppen a légnyomás mértékének jelzésére is. Aztán egyszer csak: kopp-kopp! Ki az? A XXI. századi számítástechnika – és vele az okosóra.

Az okosóra paradigmaváltó jelenség. Miről is van szó? Megjelenésükig az volt a trend, hogy minden lehetséges funkciót egyetlen eszközbe sűrítsünk: az okostelefonba. A folyton kezünk ügyében lévő eszköz pár év alatt küldte nyugdíjba használati tárgyaink nagy részét: létrejöttével okafogyottá vált falinaptárat, iránytűt, ébresztőórát tartani, nemhogy karórát! A folyamat azonban gellert kapott: nem elég a kezünk ügyében tudni valamit, ha az a kezünkön is lehet! Azóta minőségben, formában, és funkcióban meglehetősen eltérő modelleket dobtak piacra, így jobb, ha alaposan utánanézünk, mit vásárolunk!   

 

Okosóra funkciói – változatos, hasznos funkciók az okosórák világában

Az okosórák, funkciójukat tekintve meglehetősen sokrétű, és gyorsan fejlődő eszközök. Mialatt ideértél a cikkben, valószínűleg újabb taggal bővült a lista. Bluetooth, NFC, vagy WiFi segítségével mindegyik képes hívásokat fogadni, némelyik indítani is. Egyik másik modell külön SIM-kártyával is felszerelhető, így teljesen külön kommunikációs eszközként szolgálhat. A gépelés persze még nem megoldott, de egy rövid e-mailt kényelmesen elolvashatunk a segítségével. Némelyik kamerával is rendelkezik, és bár díjnyertes fotók készítésére egyelőre nem alkalmasak, jó szolgálatot tehetnek, ha gyorsan kell megörökíteni a pillanatot. A diktafon, naptár, lépésszámláló és zenelejátszó mindegyiken alapfunkció.

 

Okosóra sportoláshoz – egy hasznos kütyü, amellyel nyomon követheted eredményeid!

Az okosóra kiváló választás sportolók számára. Biztonságosan használható, hiszen egy erős szíj rögzíti csuklónkhoz. Számolja a megtett kilométereket, az elégetett kalóriákat, méri a pulzust, stb. Jellemzően víz-, por-, és ütésálló bevonattal van ellátva, hogy bírja a megnövekedett igénybevételt.

 

Okosóra design – modern elegancia vagy épp sportos megjelenés okosórával

A karórákra nem egyszerű eszközként tekintünk. Egyesek ékszerként, mások státuszszimbólum gyanánt hordják, míg sokan arról számolnak be, hogy szinte már összenőttek órájukkal. Agyártók nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésre, hiszen egy óra gyakran több, mint az általa mutatott idő pontossága, vagy az okosóra esetében a felbontás mértéke, vagy a bluetooth erőssége: egyfajta önkifejezési forma, ami stílust, eleganciát sugároz.

 

 

Kiknek ajánljuk az okosórát?

Az okosóra viselése napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend köszönhetően funkcionalitásának. Bárki számára jó választás lehet egy-egy,  a stílusához illő okosóra, amely a hétköznapi életben épp úgy hasznos lehet, mint az üzleti életben vagy akár a sportban. Természetesen a leggyakrabban a modern okoseszközök rajongói és az üzleti élet tagjai viselik ezeket az okosórákat, azonban ez nem kizárólagos.

Mivel a legtöbb okosóra kezelése könnyen elsajátítható, így bármilyen korosztály számára javasolhatjuk! Az okosórák funkcionalitásukban akkor nyújtják a maximumot, ha más okoseszközökkel együtt kerülnek alkalmazásra, ám bizonyos esetekben (SIm kártya foglalattal rendelkező okosórák) erre sincs szükség.

 

Hogyan találjuk meg a számunkra tökéletes okosórát?

Az okosóra vásárlása némi megfontoltságot igénye lannak érdekében, hogy a kiválasztott készülék valóban a felhasználó javát szolgálhassa. Mielőtt okosóra vásárlásra szánod el magad, érdemes felmérni saját igényeidet: mit vársz el a készüléktől? Szeretnél hívásokat bonyolítani rajta? Használod majd sportoláshoz? Szükséged van WiFi kapcsolatra az okosórán?

Ha megismerted a lehetőségeid és a vásárlás mellett döntöttél, érdemes olyan forgalmazót találni, aki valóban megbízható terméket kínál, és a garanciát is vállalja a készülékre. Számtalan helyen találni olcsó, vagy legalábbis olcsóbb okosórákat, amelyek csábítóak lehetnek a vásárló számára – de biztos, hogy egy ilyen eszköznél érdemes pár ezer forinton „spórolni”, a minőség és a garancia helyett az árat választani?